Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Milánó

Milánó történet

Milánó, Olaszország, Történet

Milánó története

Milánó, Olaszország, Történet

A Róma utáni a második legnagyobb olasz város már a középkorban a "la grande" ( a nagy) melléknevet viselte. Lakosainak száma napjainkban 1,3 millió, alapterülete 182 km2

MIlánó hatalmas gazdasági jelentőségének kialakulásában igen nagy szerepe volt kedvező fekvésének: már a korai századokban is fontos utak találkozásában helyezkedett el. Közel esik a tavakhoz, az Alpok több fontos hágójához, és nem nagy távolságra van az olasz "csizma" két partvidékétől.

A mai Észak-Olaszország történetét nem sikerült messzi évezredekig visszavezetni. Őslakosságáról alig maradtak fenn nyomok. Biztosabb adatok a kelták i.e. 587. évi betörésétől kezdve vannak. A rómaiai i.e. 225-ben jelentek meg először a területen.

A népvándorlás idején, az V. század elejétől kezdve, germán törzsek sorozatos betörésére került sor. 489-ben Nagy Teodorik keleti gót király került a trónra, akinek uralkodása idején Itália ismét naggyá lett. 568-tól 774-ig a longobárdok kezén volt a terület. Majd sorozatos csatározás következett. Lomabrdia volt német, spanyol és francia kézen is.

A második világháborúban Milánó súlyos károkat szenvedett, ezeket azonban teljesen helyrehozták. Az elmúlt 50-60 évben olyan nagyarányú építkezések folytak a városban, amelyhez hasonlóval kevés olasz város büszkélkedhet.

Lombardia az olasz államalapítás óta az ország egyik legnagyobb, legjelentősebb tartománya. Milánónak sok történelmi és művészeti nevezetessége is van, amelyeket érdemes megtekinteni. A városba érkező turista biztosan nem fog unatkozni.

Forrás: Lindner László: Milánó és az északolasz tóvidék

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!